A tenyészetről

Néhány szó a tenyészetről


Hadd mutatkozzam be: Vétek Tímea vagyok, állattenyésztő mérnök és egyik hobbim a törpenyúl tenyésztés.

(Alant én, meg egy kevésbé lelkes nyuszim. Inkább ugrálni akart, nem fotózkodni).

 

The cultureJónéhány éve (atyaég, most már évtizedek lettek az évekből) a fejembe vettem, hogy törpenyulakkal fogok foglalkozni. Mert nyúl legyen, na de ne hat kilós! Akkoriban elég nehéz volt jó minőségű tenyészállathoz jutni, így néhány mellényúlás után a külföld felé fordult az érdeklődésem. Van nyulam Angliából, Németországból, Szlovákiából, Ausztriából, Hollandiából is. Az alapok, alapító tenyészállatok mind ezekre a vonalakra épülnek.

JOLLY JUMPER tenyészet nemrég kissé kijjebb költözött a fővárosból, jelenleg Vereben élünk.

Aránylag kislétszámú a tenyészet, amelynek elsődleges célja a minőség, szemben a mennyiséggel. Ha már valakinek megtetszett egy fajta, épp a külleme miatt, akkor azt kapja, amit szeretett volna. Ritkább változatok is találhatók a tenyészetemben, illetve a mini kosorrú fajta honosítása is a tenyészetnek köszönhető. A nyulakat félig zárt rendszerben tartom. Elvem, hogy egészséges strapabíró állatokat elkényeztetve nem lehet nevelni (majd a jövendő gazda gondoskodik erről). Természetesen ez nem jelent spártai tartást, az állatok igényeik szerint mindent megkapnak. De a teljesen zárt tartás szerintem növeli a légzőszervi megbetegedések esélyét (pl. ammónia felhalmozódás), a fűtött épület pedig egyéb megbetegedések esélyeit. A nyári nagy melegtől az árnyas elhelyezés, jégakkus hűtés, tetőszigetelés védi az állatokat.

 

The culture

Amikor a tenyésznyulat kényeztetik. 🙂

The culture
Kasmír kosorrú, Rose nyulam apja (a fotó Németországban, a tenyésztőnél készült, nem mostanában). Azóta a kasmír szőrtípust nem tenyésztem, meghagyom nálam türelmesebb tenyésztőknek.
The culture
                                                                    Kicsi a rakás! Anya kölykeivel. 
Kezdettől fogva feljegyzem az állatok származását, hiszen ez elengedhetetlen a tenyésztés során. A tőlem elvitt nyuszik származási lappal rendelkeznek.

The culture

Kiállításon is előfordultunk, de nem ez a főcél számomra.  Itt egy  rendezvényen, Sutyi nyulam mint díjazott.

 

 

 

Az általam tenyésztett nyuszik családi kedvencként is helytállnak, sőt, igencsak lényeges, hogy a család részeként okozzanak örömet.

Pár tőlem elkerült nyuszi (gazdik küldték):
The culture
The culture
The culture
Van aki virágot ültet, más nyulat. 🙂
The culture
The culture