Rossz nyuszi!

Azt mondják, nincs rossz gyerek, csak élénk. Na, a nyúlnál is így van. A nyulak habitusa egyedi, ha kifogunk egy olyan igazi kíváncsi, kezdeményező típust, akkor ami kezdetben mókás “nézd, alig engedtük ki a hordozóból, máris milyen bátor!”, az később okozhat nehézséget. A tartási tanácsok közt szerepel a nyúlbiztos lakás, valóban nagyon ajánlott úgy alakítani, hogy amihez nem akarjuk hogy hozzáférjen, oda ne tudjon bemenni.

Főként a rágás és a kaparás, amivel egy élénk nyúl kárt tud okozni. Tudni kell, hogy a műanyag-borítású vezeték valamiért vonzza őket. Egyszerűen, ha ilyet látnak, meg kell kóstolniuk. Akkor is ha áram alatt van. Ez jobb esetben zárlatot okoz (nyúlszempontból jobb eset, ha leég a ház, az nem annyira jó…), rosszabb esetben a delikvens áramütést szenvedhet. Bár a szájuk elég jól szigetelt, mivel szőrös, de láttam már áramütés okozta fogégést. Még jó, hogy folyton nő, így aztán nem marad nyoma.

Á, mennyi finomság!

Másik eset a rácsrágás. Ez unalomból adódik, szóval itt a foglalkozás sokat segít a gondon. Illetve ha olyan a rács, amibe lehetőség szerint nem tud belefogni. Ami miatt figyelni kell, hogy ne rágja, túl azon, hogy zajos, hogy a foga beleakadhat, letörhet, rosszabb esetben a fogágy is sérülhet, ami később rossz fogállás kialakulásához vezet.

A kaparás ösztön, egyszerűen, mint az ős neve is mutatja, a nyúl “üregi”, vagyis ásnia kell. Kész, muszáj. Ezt jobb esetben az alomtálban éli ki, de a szőnyeg is kedvelt pont. Mondjuk szerencsés az a nyuszi, akinek van szabadtéri kifutója, és ott hódolhat a kedvtelésének. Ha örömet akarunk szerezni neki, egy erkélyen is meg tudjuk oldani, hogy legyen egy “homokozója”.

Szóval, ás, rág, ja és ugrik! Meglepő. 🙂 És milyen magasra! A törpék is, kaptam már képet magas könyvespolcon trónoló nyúlról (a könyvek állapotára inkább nem gondolok). Így a lakás érzékeny pontjait ezek figyelembevételével kell elérhetetlenné tenni.

Neveléssel is próbálkozhatunk, de mivel ezek ösztönös viselkedési elemek, ne fűzzünk nagy reményt a dologhoz. Inkább próbáljuk a sétakor lefárasztani (és ne csak fizikailag, hanem agyilag is), akkor a helyén remélhetőleg nyugton lesz a következő sétáig.

Egyszerű dolgokkal is jól el tudjuk szórakoztatni: legyen az egy papírzacskó, vagy szénaguriga, de választhatunk bonyolultabb, intelligencia fejlesztő játékokat is. Valamint lehet a nyúlnak egy csomó mindent tanítani, ami mindkét fél számára jó mulatság. Ugyanis a nyulak okosak, aki mást mond, nem tartott még, vagy nem kedvencként. És persze csinálhatunk egész játszóteret neki.

A mindennapi lemozgatás hatékony, és persze jó móka a gazdinak is. És ha még így is zajong, matat, akarnok, akkor vigasztaljon a tudat bennünket, hogy mire öreg lesz, lehiggad. 😀 Egy tíz éves nyúl már garantáltan nem megy az idegeinkre.

Eeyore butt is not only beautiful, but also agility! :)
Nyúlagility

Ja, és persze mivel mi akartuk őt, így az hogy “rossz” semmiképp nem indok arra, hogy lecseréljük! A beszerzése előtt tessék átgondolni! Készüljünk a legrosszabbra, így csak pozitív meglepetések érhetnek.