Nyúlfajták csoportosítása

Biztosan nem mondok sok újat régebben nyulakkal foglalkozó tenyésztőknek, de a nyúl fajták az idők során szépen felduzzadtak, és még ma is nő a számuk. Minden időszakban voltak-vannak népszerű fajták, és néhány el is tűnik az idők során. Sokszor sikerül újra-felfedezni néhányat, és vannak a töretlen népszerűségnek örvendők.

Ugyan a fajták elkülöníthetők, de a rendszerezéshez kellett valami ami alapján csoportokba rendezhetők. Így a kiállításon is egyszerűbb bírálni őket, meg a nézőknek is jobban követhető a rengeteg állat, ha valamilyen sorrendben vannak felvonultatva.

Mi alapján lehet csoportosítani? Többféle nézőpont létezik, mindenki használja, ami neki a legátláthatóbb.

Testnagyság: egyszerű besorolás óriástól a törpékig

Szőrminőség: normál, rövid, hosszúszőrű a nyúl? Így is be lehet sorolni.

Hasznosítási irány: hústermelő, prémje, vagy gyapja miatt tartják, vagy csak sport célra az adott fajtát? (A sport cél senkit ne tévesszen meg, ez a kifejezés a hobbiból tenyészett fajtákra értendő. Hogy hogy jött ide a, “sport”, na azt nem tudom).

A nemzetközileg elfogadott besorolás általában a testnagyság szerinti. Így vannak:

óriás vagy nagytestű,

középnagy testű,

kistestű, illetve

törpe fajták.

De a besorolás lehet teljesen eltérő is, mint pl. az angoloknál, ahol mondjuk egy csoport a lógófülű fajtáké, a másikban a normál szőrűek vannak, külön csoport a rexeké, az összes többi fajta pedig a vegyes csoportnak mondható “fancy” (kedvtelésből tartott) kategóriába került. (Valahogy az angolok szeretik ezeket a fura besorolásokat, a kutyafajtákat is érdekes csoportokban bírálják.)

A lényeg, hogy ha meglátogatunk egy kiállítást, megtaláljuk a minket érdeklő fajtákat, függetlenül attól, hogy úgyis bejárjuk az egészet.

óriás kosorrú

oroszlánfejű törpe

nyúlbírálat (EU kiállítás 2009)