Főoldal

Néhány szó a tenyészetről

Hadd mutatkozzam be: Vétek Tímea vagyok, állattenyésztő mérnök és egyik hobbim a törpenyúl tenyésztés. 


Jónéhány éve (atyaég, mostmár évtizedek lettek az évekből) a fejembe vettem, hogy törpenyulakkal fogok foglalkozni. Akkoriban elég nehéz volt jó minőségű tenyészállathoz jutni, így néhány mellényúlás után a külföld felé fordult az érdeklődésem. Van nyulam Angliából, Németországból, Szlovákiából, Ausztriából, Hollandiából is. Az alapok, alapító tenyészállatok mind ezekre a vonalakra épülnek.

A JOLLY JUMPER tenyészet nemrég kissé kijjebb költözött a fővárosból, jelnleg Vereben élünk. 

Aránylag kislétszámú a tenyészet, amelynek elsődleges célja a minőség, szemben a mennyiséggel. Ritkább változatok is találhatók a tenyészetemben, amelyekkel itthon még nem sokan foglalkoznak, illetve a mini kosorrú fajta honosítása is a tenyészetnek köszönhető. A nyulakat félig zárt rendszerben tartom. Elvem, hogy egészséges strapabíró állatokat elkényeztetve nem lehet nevelni (majd a jövendő gazda gondoskodik erről   ). Természetesen ez nem jelent spártai tartást, az állatok igényeik szerint mindent megkapnak. De a teljesen zárt tartás szerintem növeli a légzőszervi megbetegedések esélyét (ammónia felhalmozódás), a fűtött épület pedig egyéb megbetegedések esélyeit. A nyári nagy melegtől az árnyas elhelyezés, jégakkus hűtés, tetőszigetelés védi az állatokat.

 

 Amikor a tenyésznyulat kényeztetik. Smile

Kasmir kosorrú, Rose nyulam apja (a fotó Németországban, a tenyésztőnél készült)
              
Anya kölykeivel

 

Kezdettől fogva feljegyzem az állatok származását, hiszen ez elengedhetetlen a tenyésztés során. A tőlem elvitt nyuszik származási lappal rendelkeznek.

Egy általam kiállított származási lap

 

Budapesti székhellyel működik a Törpenyúl klub, aminek tagja vagyok, rendszeresen tartunk klubnapokat, kiállításokat amin részt veszek, néha nem kis sikerrel. 

 

 

 

Sutyi nyulam egy kiállítás díjátadóján

 

Természetesen nem csak kiállításokon állnak helyt a nyuszik: igazi családi kedvencek is, amelyekre gazdájuk nagyon büszke. Én pedig örülök, ha az általam tenyésztett nyuszi örömet okoz, és gazdagítja tulajdonosa életét.

Néhányan akik már máshol élnek, új családjuknál: