Hurrá, nyaralunk!

Megkezdődött a nyári szünet. Ilyenkor mindenki izgatott, a legtöbben készülnek valahova. És felmerül a kérdés: mi legyen a nyúllal (kutyával, macskával, papagájjal…) a nyaralás alatt.

A nyuszi esetében a legjobb megoldás, ha otthon maradhat, és valakit meg tudunk kérni, hogy lássa el. Persze, azért szerencsés, ha az illető látott már állatot, még jobb, ha kedveli a nyulakat, vagy neki is van. Mindenképp írjuk le, mit hogyan adjon neki.A szó elszáll, és jó esetben csak egy elhizlalt kedvencet látunk viszont amikor hazaérünk, de előfordulhat, hogy az állatorvosnál köt ki a nyuszi, mivel mondjuk túl sok zöldet kapott…

Szóval adjunk pontos “használati utasítást”, a kaját porciózzuk ki és reméljük a legjobbakat. Ennek a megoldásnak az előnyei: nem kell a nyulat kirángatni a megszokott környezetéből, esetleg kánikulában utaztatni, a legkevésbé borul fel a napirendje.

Fárasztó ez a nyaralás

Hátránya egyértelmű: amennyiben nem túl hozzáértő a nyusziszitter, aggódhatunk a nyaralás alatt, hogy minden rendben van-e.

A másik megoldás, hogy valahova elvisszük, legyen az ismerős, családtag aki vállalja az elhelyezését, vagy panzió.

Az ismerősnél, családtagnál elhelyezés ugyanazokkal a problémákkal járhat, mintha otthon vigyáz rá valaki, nehezítve azzal, hogy még új helyre is kerül. Ha megoldható, legalább a saját felszerelt ketrecével költözzön át!

Panziók esetében jól nézzük meg, hova kerül, ha lehet gyűjtsünk be referenciát. Sajna a nyúl nem kutya, aki új helyen ha szakszerűen foglalkoznak vele, hamar  otthon érzi magát. A nyulak természetükből adódóan nem nagyon szeretnek új környezetbe kerülni, és kell nekik egy kis idő az átállásra. Jobb helyeken épp emiatt van lehetőség a saját ketrecben való elhelyezésre, de persze mindig a panziós adja meg a lehetőséget (van, ahol a fertőzésveszély miatt ezt a megoldást nem engedik).

Ennek az elhelyezésnek kétségtelen előnye, hogy szakszerűen lesz ellátva a nyúl, és ha baj van hamar észreveszik, és általában állatorvosi felügyelet is van. (Természetesen itt most a jó referenciával rendelkező, nyulak terén tapasztalt panziókról beszélek). Hátrány az esetleges nagyobb számú állat miatt a kevesebb napi egyéni figyelem, illetve hogy biztosan nem lehet egész nap szabadon a nyúl az egész épületben. Itt is beszéljük meg, mit, mikor eszik, és ragaszkodhatunk a saját táp etetéséhez (ha ugyanazzal etetnek, mint mi, akkor is vigyünk egy átállásnyi mennyiséget a miénkből).

És végül: választhatjuk azt, hogy visszük magunkkal a nyuszit. Ez teljesen jó megoldás, ha saját nyaralóba megyünk, vagy csak a család van az adott helyen. Itt az utazás a probléma, amit a legkevesebb stresszel meg kell oldani, és persze a saját ketrecet vinni kell. (Gyakori hétvégézőknek jó megoldás a második keti: legyen a nyúlnak egy belakott saját második otthona a nyaralóban, akkor nem kell mindig cipelni a böhöm ketrecet, elég csak a szállítóboxban utaztatni).

Hm… Minden be van csomagolva?

Bármelyik módszer nyer, igyekezzünk megkönnyíteni a nyuszinak az új szituáció megélését, tudván, hogy ők az állandóságot kedvelik jobban (kivéve persze pár vagány egyedet, akik bírják a nyüzsgést 🙂 ). Így a nyár is öröm lesz minden családtagnak.