Egészség


A védőoltásokról

Sokan tudják, hogy a kutyákat, macskákat oltatni kell a fertőző betegségek ellen. De hazánkban (főleg vidéken) sokszor az állatorvosok sem tudják (vagy épp tartják fontosnak) hogy a nyulakat is védőoltásban kell részesíteni – habár nem kötelező oltás egyik sem – a két legveszélyesebb vírusos fertőző betegség ellen. Márpedig itt is igaz, hogy a megelőzés nagyon fontos!

A két vírusos betegség a mixomatózis és a vérzéses tüdőgyulladás (RHD, VHD).  A két betegségről bővebben olvashatsz a „Betegségek” menüpontban.

Az oltási programot az orvosnak kell összeállítania, de mivel sok visszajelzés jött, hogy sajnos az állatdokik sincsenek sokszor a helyzet magaslatán, most leírnám a ma Magyarországon leggyakoribb oltóanyagok használatát. Ezek alkalmazása a neten is fellelhető, a használati utasítások fent vannak a portálokon.

Mivel állatorvosa válogatja, mivel és hogyan olt, mindenki a saját állatorvosával egyeztesse, mit javasol! Ő ismeri a helyi viszonyokat, az esetleges fertőzéseket a környéken, így a legjobb információforrás.

Kétféle oltási program terjedt el:

– egy komponensű, a két betegségre külön-külön adott oltások sorozata

– két komponensű, kombinált oltás használata

Az első esetben monovalens vakcinával olt az állatorvos egy alkalommal, és bizonyos várakozási idő után beadja a másik betegség elleni oltást, majd ha kell, ismétlő oltást is ad. Előny ezeknél az oltóanyagoknál, hogy az immunrendszert kevésbé veszik igénybe (egyszerre csak egy kórokozó ellen kell védelmet kiépíteni). Ilyen monovalens vakcinák: pl. a Myxovac, vagy a Castorex.

Hátrányuk, hogy az alapimmunizálás több oltásból áll: két hetes időközzel oltják a kölyöknyuszikat felváltva a két oltóanyaggal. Hogy melyikkel kezdenek, az az állatorvos döntése. (Egy gyakori séma: kb. hat-nyolc hetesen mixo elleni oltás. Két hét múlva RHD elleni, majd két hét múlva mixo megint, újabb két hét elteltével RHD elleni ismétlő. Ekkor van kész az alapimmunizálás. Ez összesen négy látogatás az állatorvosnál.

Az oltások hatása változó hosszúságú, az emlékeztető oltást rendszeresen be kell adatni.

A második oltási programban egy mindkét betegség ellen védő kombinált oltóanyagot használnak. Pl. ilyen a Pestorin Mormyx. Vannak újabb kombinált szerek is, de erről az oltóanyagról is csak most kapjuk a hosszabb távú visszajelzéseket (védőhatás, esetleges túlreagálás…), így azokat csak akkor érdemes kipróbálni, ha a leírásban is biztonságosnak van írva törpenyúlra, valamint az állatorvos is javasolja. (Sok kombinált szernél szerepel a “erre-és-erre nem tesztelt” mondat, ott azért óvatosan kell kezelni a használatot! Jobb a bevált oltóanyagot alkalmazni, mint valami új “csodát” aminek később látjuk esetleg kellemetlen mellékhatásait).

A kombinált oltás előnye, hogy nem kell annyiszor állatorvoshoz cipelni a nyulat: az alapimmunizálás két, egymástól egy hónapos időközű oltásból áll. Majd fél évente ismétlő oltásokból. A két hatóanyag hatástartama különböző hosszúságú, a rövidebb hatásúhoz (itt a mixomatózis elleni komponens)  szabják az ismétlés időpontját.

A gazdiknak azt tanácsolhatom, hogy mindenképp beszéljék meg állatorvosukkal, hogy melyik programot javasolja, de saját megfontolásból a döntést ők is meghozhatják (pl. ha a doki messze van, szerencsésebb a két alapoltásos rendszert választani, hogy ne keljen annyiszor utazni. Viszont ha a nyúl érzékenynek bizonyul az adott oltóanyagra, mindenképp váltsanak másikra).

A lényeg: nyúl oltatlanul ne maradjon!

(Az oltásokról, és hogy javasolt-e már oltva elhozni bővebben: itt )

És még valami: az alapoltásokat ha nem ismételtetjük rendszeresen, a hatás elmúlik, nyulunk ugyanolyan védtelen lesz, mint nem oltott társai. Ezzel a két betegséggel pedig viccelni nem jó, ha elkapja a nyúl, a gyógyítás a legtöbb esetben sikertelen, a halálozási arány igen magas!

 

Betegségek

 

Először is szögezzük le: mivel én nem vagyok állatorvos, itt nem a betegségek tüneteiről és azok gyógyításáról olvashatsz, hanem az általános állapotról, annak változásiról, esetlegesen a megelőzésről. Minden “házitanács”, vagy kezelés sokat ronthat a nyúl állapotán.

FIGYELEM! Ha baj van, NE a netről akarj tájékozódni, diagnózist felállítani! Rengeteg a téves infó a honlapokon, fórumokon, és a végén úgyis az állatorvosnál kötsz ki. Az addig eltelt idő pedig a gyógykezelés szempontjából életbevágó lehet!!!

A nyulakat több betegség fenyegetheti, ezek egy része fertőző, más része tartási, táplálási hibából ered, kis részük örökletes betegség. A tartási hibákat könnyebb megelőzni helyes tartással, etetéssel, mint gyógyítani. Etetési tanácsokat a táplálásnál olvashatsz.
Először is néhány szó az általános állapotról: figyeld meg, hogy viselkedik a nyulad, mikor egészséges! Ha ettől eltérő, bármilyen más szokatlan viselkedést tapasztalsz, baj lehet!
Az egészséges nyúl élénk, aktív periódusait pihenőkkel váltogatja (ne keverd össze a pihenést a gubbasztással), játszik, jól eszik, szőre fényes, nem borzolt. Bármi ettől eltérő viselkedés, kinézet betegségre utalhat.

Amire figyelj:

Leggyakoribb baj az elhízás. Ez ellen csak te tehetsz. A nyúl érdekes ebből a szempontból, mert belülről zsírosodik: ezt azt jelenti, először a belső szerveit növi körül a zsír, így kívülről még nem látható semmi. Ami fel szokott tűnni a gazdának, az a toka. De ha ez már látszik, akkor már régen rossz! (Meg kell jegyezni, hogy a kosorrú nyusziknál – főként a nőstények – hajlamosak elhízás nélkül is tokásodni. Ez a nyakbőr lazasága miatt van. Ebben a tokában zsír/háj nem érezhető, “üres” bőr csak). Ha mégis elhízás, kíméletes fogyókúrával segíthetsz, illetve ha elérte a kívánatos súlyt, akkor ezt helyes táplálással tartanod is kell. Mindenképp vidd el állatorvoshoz, ő adjon személyre szabott tanácsot ez ügyben. Ha betartod az alapvető etetési szabályokat, nem fog előfordulni ez a probléma, és az ebből eredő betegségek.
Gyakoriak még a különböző szőrproblémák. Hátterükben a túl meleg helyen való tartástól kezdve sok minden lehet, így mindenképp a dokihoz juttatás a cél. Általában azért nagyobb baj ebből nem szokott származni, de kellemetlen tünet. Ne keverd össze az évszakos vedléssel, ami nem betegség, hanem természetes szőrváltás. Eléggé nagy mennyiségű lehet a kivedlett szőr, ne ijedj meg. Gond akkor lehet, ha nagyon sokáig tart (hónapokig), vagy kopasz foltok keletkeznek. Ekkor szintén érdemes dokihoz fordulni.
hasmenés, vagy lágy bogyók szintén lehetnek etetési probléma miatt, de nagyobb baj is lehet a háttérben. Ha a nyúl általánosságban vidámnak, élettelinek látszik, úgy viselkedik, eszik, mint szokott akkor általában valami kisebb baj lehet a háttérben, de ha más tünet is van, sürgősen dokihoz!

Figyelem! Sok kezdő gazdi a nyúl meghagyott lágybélsarát nézi hasmenéses tünetnek. Ez nem az. A mai táplálékok mellett egyre gyakrabban fordul elő, hogy a nyúl meghagyja ezt a vitaminokkal és egyéb, számára fontos anyagokkal teli képletet. Ez nem baj, de problémás lehet, ha beletapos, és szétkeni. Így érdemes kiszedni a ketrecből, ha látjuk. Ha hasmenés lép fel, akkor szilárd bogyót egyáltalán nem látunk, de ha erről a lágybélsárról van csak szó, akkor van mellette normál bogyó is.

Összetett, szinte minden nyulat néha érintő probléma az ún. “leállás” tünetegyüttes. A nyúl emésztőrendszerében alakul ki diszkomfort, melynek oka több minden lehet. A tüneteke jellemzőek: gubbasztás, rossz közérzet, a nyúl nem eszik, és nem iszik. A bogyók mérete is változhat: általában jóval kisebbek a szokásosnál. Ezenkívül súlyosabb esetekben fájdalmat is jelezhet a nyuszi, fogait csikorgathatja, légzése felgyorsulhat. A leállás-nak sokféle oka lehet. Igazából a tünetek kialakulása összetett, a lényege úgy foglalható össze, hogy a nyúlnak fáj valamije (hasa, feje…) emiatt abbahagyja táplálkozást, ivást – leáll. Ez pedig náluk nagy gond, mivel az emésztőrendszervben állandóan kell lennie tápláléknak, hogy a baktériumok aránya ne boruljon fel. A következmények sokfélék, akár komoly baj is lehet belőlük, de van, hogy fél nap gubbasztás után a nyuszi magától helyrejön. A lényeg: vegyük észre, ha baj van, és ha nem múlik (a várakozás max. fél nap!), akkor doki, mert ő tud fájdalmat csillapítani, a bélmozgásokat újraindítani, illetve a kiszáradást, ami a nyulaknál nagyon hamar végzetes, kezelni.

Fogproblémák: lógófülűeknél nem túl gyakoriak, ha mégis előfordulnak, általában inkább kellemetlen rendszeres kezelést igényelnek, ritkán halálos kimenetelűek (ha nem veszik észre, akkor van gond: a nyúl nem tud enni, így éhen halhat!). Érdemes már vételkor ellenőrizni (ekkor már látható, ha örökletes a rendellenesség). Később helytelen táplálkozás miatt is kialakulhat (itt a hátulsó fogaknál kezdődik a gond, ami nem látható), ezen szintén állatorvos tud segíteni, a továbbiakban pedig te tarthatod karban, helyes táplálással.

Ha fogproblémás nyuszink van, nem tragédia, ma már nagyon jól és modern módszerekkel tudják kezelni állatorvosnál. De persze jobb elkerülni egy plusz gondot, ami állandó állatorvosi felügyeletet kíván.

 

 

Szállítóbox (macska hordozó)
Túlnőtt metszőfogak
Karton hajózási doboz
A túlnőtt fog vágásra, csiszolásra szorul
Szállítóbox (macska hordozó)
Hibás állású fog kezelés után
Karton hajózási doboz
Jó helyzetű metszőfogak

 

Nem betegség, de érdemes karbantartani: a karmok. Ha nem használja, túl hosszúra nőhetnek. Állatorvos esetleg kutyakozmetikus meg tudja mutatni, hogyan kell levágni, érdemes megtanulni (a karomban egy részig vérér fut, amibe ha belevágunk, erősen vérezhet, ez teszi kicsit nehézzé a helyes hosszúságú vágást).

A karom akkor mondható hosszúnak, ha kilóg a lábszőrzetből, jól látható. És laikusnak is irányadó: ha csak a szőrzetig vágja vissza a karmot, akkor nem vág bele a karomban futó érbe.

 

Szállítóbox (macska hordozó)
Karomvágás

 

Kölyöknyúl:
Amikor megveszed, jól nézd meg: nem lehet hasmenése (ez a hasszőrzetnél látszik, beletapad a szőrbe a széklet), ne legyen váladékos a szeme, ne tüsszögjön, vagy vegye nehezen a levegőt, és kérd meg a tenyésztőt, hogy mutassa meg a fogait. Ezeknek szabályosan kell állniuk, a felsők az alsók előtt legyenek (a felsők mögötti második pár kis metszőfog nem látszik általában). Szőre legyen fényes, nagysága korának megfelelő. Egy túl sovány kisnyúllal valami probléma lehet, vagy nem kapta meg a megfelelő élelmet a fejlődéséhez. Ez pedig nem jó életkezdetet jelent!

Fertőző betegségek:

Két típusuk van: a nyúlról nyúlra terjedőek, és azok, amelyek ragályfogó eszközökkel, (ruha, cipő, egyéb tárgyak), illetve más állatokkal (rovarok, macskák, vadnyulak) vihetők át.

A két legveszélyesebb, mindkettőt vírus okozza: a mixomatózis és a vérzéses tüdőgyulladás (más néven: vérzéses betegség, ismert rövidítésével: RHD vagy VHD). Mindkettő ellen létezik oltóanyag, így kivédhetők. Ezt állatorvos adhatja be, érdemes a nyulat beoltatni (előtte beszéljük meg a dokival, ő majd eldönti, mikor, mivel oltja). Az oltási programmal fél-egy éves védettség alakul ki (oltóanyagtól függően). Ma már kapható kombinált, egy adagos oltóanyag is, amivel mindkét betegség ellen védekezhetünk. Az oltatlan nyulat nagy veszélynek teszi ki gazdája, a betegségek a legváratlanabb helyeken is megjelenhetnek!
Az oltást (oltásokat) természetesen  megfelelő időközönként ismételtetni kell, hogy a védettség fennmaradjon.

Ezekről a betegségekről, és a tüneteikről rengeteg a téves infó a neten! Ha rendesen be van oltatva a nyuszi, nem kell a tünetekkel foglalkozni, mivel nem alakul ki egyik betegség sem. Szóval inkább a megelőzés, mint a gyógyítás, ami nagyon kevés reménnyel kecsegtet…

Szintén ide tartozik, de nem vírus okozta betegség a Pasztörellózis. Oka egy baktérium (Pasteurella multocida), ami sok nyúlban megtalálható, de egészséges, immunerős állaton nem feltétlenül okoz tüneteket. Viszont amint a “rendszer” meggyengül, igen változatos formákban támadhat, és akár igen rossz véget érhet a betegség. Ez ellen is létezik oltás, sajnos itthon nem kapható. A legjobb megelőzni a fertőzést, bár a 100%-os védelem szinte kizárt (ahhoz egy teljesen zárt, külvilággal nem érintkező helyen kéne tartani a nyuszit… Ja, és mi sem érintkezhetnénk vele.). Tartsuk minél jobb kondícióban nyulunkat, ez erős immunrendszert eredményez, ami a fertőzések megelőzésében nagy segítség.
Leggyakoribb a tünetek a tüsszögés, orrfolyással, ferde fejtartás, emésztési rendellenességek, szoptató nyulaknál emlőtályog. Mindenképp fordulj orvoshoz, ha bármelyik tünetet észleled!

Más baktériumok is okozhatnak hasonló tüneteket, így mindenképp állatorvos kell, hogy eldöntse, melyik baci áll a háttérben, és mi legyen a kezelés.

Összefoglalva: ha valami nem a szokásos, az figyelmet érdemel. És inkább egy felesleges út a doktorhoz, minthogy későn vigyük! A helyes tartással, oltások beadatásával sok bajtól kímélhetjük meg nyulunkat (és magunkat).

Néhány, gyakrabban előforduló betegség, ami előjöhet: talpfekély, vagy enyhébb formában sarok kopás. Általában helytelen aljzat miatt alakul ki, majd elfertőződik a seb. Időnként rá kell nézni a nyúl lábaira. Ehhez jön nagyon jól a kölyökkortól alkalmazott “hanyattfordítás”, ami a szocializálás egyik feladata.

Szemgyulladás, váladékozás: lehet bakteriális eredetű, huzattól, portól, illetve az egyéb erősen fertőző betegségek kísérőtünete is. Mindenképp lássa állatorvos a nyulat ha váladékos a szeme, a vizsgálattal ki lehet deríteni az okot, ami megkönnyíti a kezelést.

 

Állatorvos: kihez, mikor, miért

miértre könnyű a válasz: amikor az egészségestől eltérőt tapasztalunk. A nyúl “lökött” állat: amíg lehet, titkolja, hogy baja van (a természetben muszáj mutatnia, hogy ő egészséges, mert a beteg zsákmányállat sokkal nagyobb veszélyben van a ragadozóktól). Így amikor már mi tünetet észlelünk, akkor a baj nem okvetlenül új keletű, vagy igen súlyos.

Mikor: először amikor a tenyésztőtől elhoztuk és túl van az átszoktatáson. Ekkorra már jó, ha van egy kiválasztott állatorvosunk, akihez bizalommal vihetjük. Érdemes nem azonnal elcipelni, hanem két-három hét múltán, miután hazavittük (ez az átszoktatási idő). Így kisebb a stressz. Ez persze attól is függ, honnan van az állat. Ha ismeretlen helyről szereztük, netán valahonnan “mentettük”, akkor első a doki, aki kivizsgálja, és tanácsokkal is ellát. Ha másik nyuszi mellé szerzünk ilyen állatot (de biztos helyről beszerzettre is igaz) mindenképp először karanténba tegyük (más helyre, mint a már meglévő nyuszi). kb. egy hónap alatt kiderül, hogy van-e valamilyen lappangó betegsége. Ha nincs, mehet a régebbi állat mellé, ha van, kezeltessük, és amikor egészséges, akkor menjen csak az állandó helyére.

És jön a kihez kérdés: nehéz, mert a legtöbb rendelőben nem igen értenek a nyúlhoz. Adódik ez abból is, hogy általában kevéssel találkoznak, ill. abból, hogy eddig amolyan “fogyóeszköz”-ként kezelték a nyulat: egyszerűbb volt kiirtani, mint gyógykezelni (no meg olcsóbb is). Érdemes tájékozódni, körbekérdezni más nyuszisokat, ők hova járnak. Mindenképp érdeklődjünk a tenyésztőnél is, ha magától nem javasol valakit. A lényeg: megbízható, lelkiismeretes legyen a doki. Szerencsére ma már egyre több rendelőben fordítanak figyelmet a nyúl-páciensekre is, így azért valószínűleg találunk a lakóhelyhez közli állatorvost.

 

Szállítóbox (macska hordozó)
Dr. Popsifüles

 

Amennyiben oltásra, egyéb rutinvizsgálatra vinnéd a nyuszit, akkor a hozzád közel eső rendelő is megfelelő lehet. De ha komoly baj van, vagy épp olyan betegséggel találkozol, amit a te állatorvosod nem tud megoldani, akkor fontos, hogy olyan dokihoz jusson kedvenced a legrövidebb idő alatt, aki mindenképp ért a nyúl orvosláshoz, és jártas a nyulak operációjában.

A lényeg: időben, minél gyorsabban jusson a nyuszi szakszerű ellátáshoz.

 

A tenyészet által ajánlott állatorvos:

Dr. Varga József

Család utcai állatorvosi rendelő

cím:1039 Bp. Család u. 36/a

tel.: 06 1 240 9780