Füleljünk

Mini kosorrú fajta (és az összes többi kosorrú) esetében a legjellegzetesebb tulajdonság a lógó fül. Ezzel nem mondtam újat, viszont hogy tenyésztői szemmel mennyi baj van ezekkel a lógó fülekkel! 🙂 Mivel a standardban le van írva, milyen hosszú lehet, hogyan lógjon, de a fránya nyulak úgy gondolják néha, hogy azért sem tartják úgy, ahogy azt mi elképzeltük.

A nyulak ugye alapjáraton állófülűek, a lógó fül egy mutáció eredménye. Több fajban megfigyelhetjük, amelyeket háziasítottunk: van lógófülű kutya, kecske, birka, sőt már macska is. A szakemberek azzal magyarázzák a megjelenését, hogy a háziasított állatoknak már nincs szükségük az álló füllel járó előnyökre, vagyis hogy jobban meghallják, ha valami veszély közelít, de hogy ez valóban igaz-e nem tudom. Viszont mivel tetszetős új megjelenést kölcsönöz a viselőjének, az emberek szelektálni kezdtek erre a tulajdonságra. Így aztán lett lógófülű nyulunk. Na de vissza a tenyésztési problémákra.

Házibírálat alkalmával alaposan vegyük szemügyre a fejet, koronát, próbáljuk objektíven megítélni, mert ennek ismeretében tudjuk az esetleges hibákat javítani. Arra felhívnám a figyelmet, hogy javítani nem ellenkező hibával lehet, csakis a tökéleteshez közelítő formával.

A fültartás alapvetően a koronától függ. Nem, nem a királyitól, így hívjuk viszont a nyúl fejtetején fültőtől fültőig haladó, jól kivehető kiemelkedést. Persze a fül hossza is számít, de mivel az összhosszt nagyban befolyásolja a korona hossza, így mégiscsak a főhangsúly ezen van.

A koronának van szélessége, hosszúsága és magassága (ez utóbbit óvatosan kezeljük, a szőrhossz sokat befolyásol), valamint helyeződése. A szélessége adja, hogy a fül vasalt lesz-e vagy nem, a hossza pedig hogy a fül jó magasságból indul-e, illetve ha rövid, nem fog lógni a fül. A helyeződése döntő fontosságú: mivel belőle indul a fül, így ha nem jó helyen van, akkor a fül sem lóg úgy, ahogy kéne, előreáll, vagy épp hátrafelé lengedez.

Mivel képekkel egyszerűbb, így lejjebb ezekkel próbálom bemutatni a jó és a hibás koronákat, és azok következményeit a fültartásra.

Ja, mielőtt még belevágunk. Fültűzést, koronát csak kifejlett korban érdemes nézni. Mivel a növekedés folyamán annyit változik a fej, és vele a korona, így kölykön csak egy elő-véleményünk lehet. Persze a súlyosabb hibák már látszanak, de végleges csak hat hónapos (de inkább nyolc) után lesz a fültartás.

És a másik dolog: tökéletes csak nagyon ritkán jön össze. Őszintén szólva én még nem láttam, csak tökéletes közelit. 🙂 Ezért ez is csak egy szempont a sok közül, amikor arról döntünk, hogy megtartsuk-e az állatot tenyésznyúlnak. Mindig minden szempontot mérlegelni kell. Írom ezt azért, nehogy abba fusson bele bárki, hogy most elkezdi kiszórni a nyulait, mert a koronájuk nem jó, esetleg urmabocsá’ nem lóg a fülük teljesen. Aki látogatja komolyabb tenyésztők honlapját, ott is láthat még akár egyik fülét állva tartó mini kosorrút is, mivel más tulajdonságai miatt a tenyésztő alkalmasnak tarja arra, hogy génjeit továbbadja. És a korona elvileg egy könnyebben javítható hiba.

Na, most már tényleg jöjjenek a képek, persze a teljesség igénye nélkül.

Az egyik legjobb korona, amit láttam (jó fejjel, bár picit hosszú füllel):

Egy nősténynél nálam ez már igen jó. Amibe bele tudok kötni, az a helyzete, picit előreáll (a korona némileg hátracsúszott), illetve a fülhossz (meg a fülvég alakja, ami lehetne kerekebb):

Nagyon magas, de kissé keskeny és rövid korona. Ebből kifolyólag nem teljesen patkó alakban lóg a fej mellett, illetve oldalról a fül nem nyitott, picit vasalt. Fiatal nyulaknál sokszor még sokat javul, ha a fej szélesedik:

Ugyan törpe kosorrú, de a korona jól látható itt is, a hibákkal együtt. Jó szélességű, de lapos a korona, kissé rövid a fejen át, és kissé hátul helyezkedik el:

Ne tévesszen meg, ha a szőrtől kevésbé látható a korona! Sok esetben hajlamosak az emberek a szőrzettel együtt nézni, ahol is úgy tűnik, minden oroszlánfejű nyúlnak hű, de szép koronája van, meg mekkora feje. Mondjuk ennél a nyuszinál nem rossz amúgy, de mindig tessék a szőr “alá” nézni:

Itt nagyon jól látszik, hogy még megfelelő fejszélesség mellett is simán előjön a túl rövid korona hiba, vagyis a kettőnek (fejszélesség, jó korona) nincs köze egymáshoz:

Klasszikus “lecsúszott korona” (aki angolul is utánanézne: slipped crown). A z előreálló fülek mindig emiatt a hiba miatt jönnek létre. Hiába nagyon jó a korona szélessége és a fül hossza. Bár ez kölyökfelvétel, ez a hiba nem javul ahogy idősebb lesz a nyúl. Minden esetre a fül maga nagyon szép, talán lehetne a vége kerekebb:

Nagyon szép korona magasság és hossz a fejen át, tipikus “patkó” ámde keskeny (kissé vasalt fül):

Túl hosszú korona (nem gyakori hiba), jóval a szem magassága alatt indul a fül. Ami miatt átverős: ez a típus biztosan lógó füleket produkál, ám mégsem ideális. A fülek jóval az áll alatt érnek véget:

Egyelőre ennyi. Megjegyezném, hogy ezek a nyulak nálam mind tenyésznyúl állást töltöttek be, mielőtt valaki most kirohan a tenyészetébe és kiszórja hobbi célra az összes nem tökéletes koronaformájú nyulát. 🙂