Etetés – zöldeleségek

Nem gondolnánk, de a törpenyulak táplálásában sarkalatos pont a zöldek etetése. Mit értünk “zöldek” alatt? A friss, lédús fűféléktől a zöldségespultban megtalálható dolgokon át a gyümölcsökig mindent. És hogy miért fontos kérdés ez a törpék tartásában? Mivel érzékenyek lehetnek a zöldekre. A természetben mivel nincs más, egyből az ott található eledeleket kezdik enni a kicsik, amikor már nem csak tejjel táplálkoznak. Így ehhez alkalmazkodik a bélflórájuk is és nem lesz később sem bajuk a zöldektől. Tegyük viszont hozzá, hogy az ő esetükben nem marad hátra egy síró család, ha mégis valami olyat esznek, amit nem tolerál a szervezetük.

A tenyésztett nyulak esetében kicsit más a helyzet. A tenyésztő igyekszik minél jobban kiszolgálni a kicsik és az anya igényeit, nehogy elveszítsen egyet is. Így az etetést is a legjobb tudása szerint csinálja, ami viszont nem okvetlenül a legtermészetesebb. Viszont tapasztalati úton alakult ki. Ha sok a rossz tapasztalat elválasztás körül a zöldekkel, akkor persze, hogy kimarad, vagy csak csekély mennyiségű lesz ezek aránya. A kisnyúl bélflórája pedig nem az ilyen táplálékokhoz alkalmazkodik.

És ennek a gazdi szempontjából mi a lényege? Egyrészt nagyon fontos, hogy elvitel után továbbra is úgy etesse a nyuszit, ahogy azt a tenyésztő tette, ha másra szeretne áttérni, azt fokozatosan tegye, és a zöldeket is úgy adja, ahogy azt a tenyésztő tanácsolta. Ha a kicsi nem kapott eddig ilyesmit, akkor fokozatosan, lassan lehet bevezetni, lehetőleg olyan időpontban, amikor semmi más stressz nem éri (szállítás, oltás…), ha pedig addig is kapott valamit, akkor igyekezzünk azt és olyan mennyiségben adni, amit kapott, az adagot pedig csak fokozatosan emeljük, ha egyáltalán szükséges.

Nagyon figyeljünk oda, hogy honnan szerezzük be a zöldeleséget! A legtöbb áruházi termék nem a legtisztább, értem itt most a szermaradékokat, és nem is a legfrissebb. De a saját szedés is rejt veszélyt: út mellől, nyulak által látogatott helyekről, mezőgazdasági terület mellől bizony veszélyes lehet szedni.

Mi lehet a jó megoldás? Egyrészt olyan helyről beszerezni bármit, ahol tökéletesen megbízunk a termelőben. Másrészt marad a “magad uram ha szolgád nincs” út: termesszünk otthon zöldeket a nyúlnak! Egy balkonládában simán tartható metélő petrezselyem, vagy metélő zeller, kapor, bazsalikom, oregánó… A legtöbb egész sokáig kitart még télen is.

És mi a helyzet, ha teljesen elfogyott a készlet a tél közepén? Az sem baj, ha leállunk a zöld adásával (majd ha lesz újra, megint hozzá lehet szoktatni), de az is megoldás, ha a nyár folyamán minél többfélét szárítunk, és ezt adjuk pótlásként.

Az sem okoz gondot egy amúgy kiegyensúlyozottan etetett nyúlnak, ha soha nem kap zöldeket, csak ezek szárítmányát (van amelyiket sehogy nem sikerül hozzászoktatni), kis kreativitással kiválthatjuk az élményt (mondjuk friss zeller helyett aszaljunk pár szeletet neki).