Tenyésztés


 

FAJTAISMERTETÉS

 

Ezen az oldalon a törpésített kosorrú fajták ma ismert és elterjedt vagy terjedőben lévő változatait próbálom összefoglalni. Én NEM tenyésztem az összeset!

 

Általam tenyésztett fajták a Mini kosorrú, és a Szatén mini kosorrú.

A többi fajtáról részletes infó a külföldi, vagy adott fajtákkal foglalkozó magyar honlapokon található. Linkajánlómban is többet felsorolok.

 

 

Miniatűr kosorrú vagy Mini kosorrú

(Holland Lógófülű /NHD/, Mini Lop, Holland Lop)

(fajtahonosító a JOLLY JUMPER tenyészet)

 

Szállítóbox (cat carrier)
Mini kosorrú

 

A legkisebb méretű lógófülű fajta. Európában elnevezése változó (elismertsége is). A hollandok a fajta “megalkotói”, innen kerültek más országokba a nyulak, ahol standardjuk is kisebb-nagyobb változáson ment át, de az alap maradt, a Mini mindenhol felismerhetően Mini.
Kialakításakor a hollandokat az vezérelte, hogy egy Holland törpe méretű, de lógófülű fajtát alakítsanak ki. Ez hosszas tenyésztői munka árán sikerült is nekik. Pontos eredetét a fajtának a nemzetközi nyulas irodalomban végigkövethetjük.
Amerikában és Angliában, és a Távol-keleten, meg persze a fajta kialakító országában, Hollandiában ez “A LÓGÓFÜLŰ”, míg ennél keletebbre (Németország, Ausztria…), hivatalosan még nem ismerik el, ott “csak” a törpe kosorrú van. A németek ezt a problémát úgy oldják meg, hogy Hollandiából importálnak tetovált, bírált tenyészállatokat, majd a született kölyköket oda viszik kiállítani. Illetve a legutóbbi standardmódosításkor erőteljesen közelítettek a mini kosorrú standardja felé, ezzel a két fajta erős átfedésbe került egymással.

Összességében a fajta jellemzői: kerek, tömör, széles, rövid test, fej, arányaiban rövidebb fül, nagy, fényes, érdeklődő szemek.

Jelleme általában barátságos, de ezt természetesen befolyásolja felnevelése, tartása is.

Én az angol standardot követem, mivel számomra ez a leírás fedi legjobban azt, ami nálam is a tenyészcél. Valamint ők a színeket szabadon kezelik, nincs “színskatulya”, mivel tudják, hogy a tenyésztők java a küllemet helyezi első helyre a tenyésztéskor, ahogy azt kell(ene). Szóval az angol standardot adom itt közre.

Standard, angol (BRC):

Gyűrű méret: K

Pontok:

1 & 2 Típus, Súly 30
3 Szőrzet 20
4 & 5 Fej, Korona és szemek; Fülek 30
6 Színek és jegyek 15
7 Kondíció 5
Összpontszám 100 pont

 

 

1.  TÍPUS – feltűnő, erős, tömör. A test rövid, széles, jól izmolt, kis látható nyakkal. A jól izmolt far rövid és jól lekerekített. A mellkas széles és mély, kerek oldalról nézve, ahol a vállal találkozik, amely széles és erőteljes. A mellső lábak tömörek, rövidek és egyenesek. A hátulsó lábak rövidek, erősek, erőteljesek és párhuzamosak a testtel. A farok egyenes és erős, jól szőrözött. Egy kis toka megengedett, de nem kívánatos.

2. SÚLY: felnőtt állat esetén: ideális súly 1,5 kg, maximális 1,65 kg. Hat hónapos kor alatt a maximális súly nem lehet több, mint 1,36 kg.

3.  SZŐRZET – A szőrzet sűrű és jó hosszúságú, ún „roll back” (ellenirányú simításkor visszaáll eredeti növekedési irányába), a fedőszőr bőséges. A lábak és a mancsok jól szőrözöttek.

4.  FEJ, KORONA ÉS SZEMEK – a fej feltűnő, széles és jól fejlett. A profil (orrhát) erőteljesen kerek, jó szélességgel a két szem között. Jól kitöltött pofarész, széles áll. A szem nagy és fényes. A fül alapja kifejezett, kiemelkedve halad a fejtetőn át koronát képezve.

5.  FÜLEK – szélesnek és kellően húsosnak kell lenniük, jól szőrözötten és kerek véggel. A nyúl közel a fejhez tartja, ha szemből nézzük, lópatkószerűen áll. A fül belseje semmilyen szögből nem látszódhat.

6. SZÍN ÉS JEGYEK – minden (el)ismert nyúlszín és jegy elfogadott.

7. KONDÍCIÓ – a kinézet tökéletesen egészséges és kitűnő testi kondícióban lévő állatot mutat, mely mentes minden szennyeződéstől, különösen a lábak, fülek és a genitáliák környékén. A szőrzet visszatükrözi ezt az egészséges benyomást, az állat élénk, figyelmes.

HIBÁK: a test túl hosszú; a fej nem fejezi ki eléggé a fajtajelleget; sérült vagy sebes fül; kevéssé lógatott fül; gyűrött fül; a korona nem eléggé fejlett; túl puha (ún.„fly back”) szőrzet; nagy toka a nőstényeken; a hátulsó lábak nem párhuzamosak a testtel; kis szennyeződés, elszíneződés a lábakon, füleken, genitáliákon; csupasz mancsok; a szőrzet kis szennyeződése, vagy matt szőrzet; hosszú karmok; hiányzó vitalitás

KIZÁRÁST MAGUK UTÁN VONÓ HIBÁK: rossz állású, vagy törött fogak; túlsúly; deformitások, csonkítások; fog deformitások; felhegyesedő fülek; görbült, hajlott lábak; görbe farok; minden betegségre vagy fertőzésre utaló jel; vakság vagy részleges vakság; nem korrekt szemszín; minden parazitás fertőzés; nagymértékű szennyezettség vagy nagyon matt szőrzet; sérült, sebes sarok; minden bizonyítható mesterséges beavatkozás, beleértve a nyírást, trimmelést, és festést.

 

A szatén mini kosorrú, szatén törpe kosorrú

 

Szatén mini kosorrú

 

Újabb szőrváltozat a törpéknél, a német tenyésztők alakították ki, a nagytestű szatén szőrzetű nyulak bekeverésével a törpe fajtákba.

Egy recesszív gén hozza létre azt a szőrtípust, amely csillogó, fényes – jellegében mint a szatén. Oka, hogy a szőrzet szerkezete sokkal simább lefutású lesz, mint a normál szőr esetén. Nagytestű nyúlfajtában már régen létezik (ez a fajta a szatén nyúl), azután vitték bele a holland/színes törpébe, majd nemrég a kosorrúakban is rögzítették ezt a szép szőrváltozatot. A standard ugyanaz, mint a törpe kosorrúnál, illetve, ha mini kosorrú az alap, akkor annak standardja vonatkozik ide is.
Hivatalosan még elismertetés alatt áll, de egy ilyen tetszetős változatnál ez nem tarthat sokáig.
Tenyésztésénél egyenlőre komoly szabályozás még nincs, bár arra indokolt figyelni, hogy betartsuk az általános, más fajtákra érvényes szabályokat (szín, rajzolta tisztaság, standardnak megfelelő szemszín, méret…), szabad tenyészteni a normálszőrű kosorrúval. (Az ilyen párosításokból származó állat szatén hordozó (SZH) lesz, ránézésre szőrzete normál, és később szaténnal vagy szintén hordozó állattal párosítva újra kaphatunk szatén kicsiket is az alomban.) Tiszta szatén alomra szatén szülőktől a legnagyobb az esély (mert persze két hordozótól is lehetséges, de kisebb valószínűséggel lesz minden kölyök szatén).

Igazából a képek minden leírásnál szebben beszélnek erről a gyönyörű állatról. A szőrzet csillogása különösen a színes állatoknál látszik, de a fehér alapúak is csillognak ráeső fényben. A legjobban azonban élőben látszik miért is tetszik oly sokaknak ez a változat. Szinte biztosan szatén a nyuszi, ha nagyon nehezen tudunk róla éles képet csinálni, a legtöbb elmosódott. Na persze, ez csak amúgy jó képeket készítő fotósok esetében igaz! 🙂

Magyarországon  a jó típusú szatén mini sajnos ritka. Rengeteg a keverék, színhibás, nem típusos nyúl. A tenyésztőknek lesz még munkájuk, hogy ne csak a szaténságot örököljék a kölykök, hanem jó típusúak is legyenek, megfelelő színnel, küllemmel. Nem véletlen, hogy nemzetközileg is csak a színes/holland törpék esetében ismerték el a szőrtípust, ott is csak bizonyos színekben.

Törpe kosorrú

Szállítóbox (cat carrier)
 

Törpe kosorrú

 

Típus: Tömör, erős testfelépítés. Rövid, széles, jól izmolt test, csak kissé látható nyakkal. A jól izmolt far rövid, széles és jól lekerekített. A mellkas széles és mély, ahol a vállakkal találkozik, széles és erős. A mellső lábak rövidek, egyenesek. A hátulsó lábak nagyon erőteljesek, rövidek és párhuzamosak a testtel. A farok egyenes és jól szőrözött. (Bár a típus nagyon fontos lenne, sajnos nyomon követhető a kevés vagy rossz tenyészkiválasztás miatt a romlás… Egyre kevesebb az “igazi” törpe kosorrú alkat, sok a nyúlánk, vékony, keskeny fejű, jellegtelen állat. Sajnálatos, és remélhetőleg a tenyésztők is időben észbe kapnak, hogy rossz az irány).
Szőrzet: sűrű, jó hosszúságú (kb. 2-2,5 cm), un. “roll back” (ha a növéssel ellentétesen megsimítják, azonnal visszaáll eredeti irányába, “visszapördül”), bőséges fedőszőrzettel. A lábak és a fülek jól szőrözöttek.
Fej, korona, és szemek: A fej kerek, széles, erős. A profil erősen kerek (kosorr), jó szélességgel a két szem között. A szemek nagyok, fényesek, kerekek. A korona kifejezett. (korona: a fejtetőn keresztül húzódó, kiemelkedő rész. Formája határozza meg a fülek tűzését, a fül alapi része.)
Fülek: széles, lekerekített végű, jól szőrözött, nem túl hosszú, lógó fülek. A pofák mellett lógnak, kagylójuk befelé néz (nem látható a fül belseje, semmilyen szögből).a fülek a szemek vonalában erednek a korona folytatásaként, patkó formában fogják körül a fejet.
Szín és jegyek: minden elismert nyúlszín, egyszínűek és fehér jegyesek is. (a fehér jegyek kiterjedése, nagysága pontosan meghatározott, szabályos tarkaság). Fontos, hogy foltoktól mentes, jó aljszőrzet színnel párosulva jelenjen meg a szín.
Kondíció, viselkedés: jó általános állapot, mentes minden külső-belső fertőzéstől, érdeklődő, élénk.
Hibák: minden eltérés a standardtól. Túl hosszú test, jellegtelen fej, álló, vagy időnként álló fül(ek), nem kifejezett korona, túl puha szőr (un.”flyback coat”).
Kizárást maguk után vonó hibák: foghibák, a felső határnál nehezebb súly, ill. általános felépítési hibák. (lásd nyúltenyésztéssel foglalkozó szakkönyvek)

A súly: Ez egy kényes kérdés a fajtánál. Sajnos hiába az egyre szigorodó előírás, a legtöbb nyúl felnőtt korára kinövi, és jóval nagyobb lesz. Ráaádásul országonként más és más a standardban megadott:

angol, svájci standardban: ideális: 2,037 kg, max: 2,487 kg (a magyar kosorrúak ehhez a típushoz állnak legközelebb súlyban)
amerikai standard: max: 1,8144 kg (minimumot nem ad meg)
német, szlovák standard: 1,4-1,7 kg az ideális , 2 kg a max. – Itthon kiállításon ez alapján bírálják a fajtát. Sajnos azt a tendenciát lehet látni, hogy egyre fiatalabb állatokat neveznek, hogy a kívánatos súlyhatárban maradjanak a nyulak, illetve keverni kezdték a Mini kosorrúval. Ez egyrészt azért gond, mert egy fiatal nyúl sosem olyan kiforrott küllemben, mint egy felnőtt, másrészt azért, mert úgy tűnhet, egycsapásra megoldódtak a súlyproblémák, pedig nem, csak elkendőzésre kerültek. A tenyésztők feladata, hogy erős szelekcióval megpróbálják a súlyt lejjebb szorítani, és egyre kevésbé legyen lehetséges összekeverni a fajtát az eggyel nagyobb kis kosorrú fajtával…

 

Oroszlánfejű törpe- ill. mini kosorrú

 

Szállítóbox (cat carrier)
 

Oroszlánfejű mini kosorrú

 

Nem sokkal a törpe oroszlánfejű nyulak (állófülűek) létrejötte után ez a változat a törpe kosorrúaknál is megjelent. Alapvetően ők normál törpe kosorrúak, karakterisztikus sörénnyel a fejük körül. Az állófülűekhez képest ez a sörény általában hosszabb és néha nem olyan dús.
Standardjuk még elfogadás alatt áll, ami azt jelenti, hogy vihetők kiállításra, és elegendő típusos egyed bemutatása után elismert fajtává válik. Jelenleg az angolok állítják ki őket ennek érdekében a mini változatban. (a mini típus tenyészetemben megtalálható)
Az oroszlánfejűek Európában igen elterjedtek, így hazánkban is. Ez annak köszönhető, (mivel egyébként nem az a jellemző, hogy itt jelennek meg először az újdonságok) hogy a mutáció európai. De ez egyben kissé gátja is a gyors terjedésnek, mert pl. Amerikában egy új változat sokkal hamarabb “befut”, végigjárva az elismertséghez szükséges utat (ami igen sok állat bemutatásából áll, sok kiállításon, ám versenyen kívül).

A standard teljesen egyező a törpe kosorrúakéval ill. ahol a mini testméretben tenyésztik, ott a mini kosorrú standardja az érvényes, így csak a lényeges eltérést a sörényt írom le.
A sörény: 5-7,5 cm hosszú, a fej körül körben helyeződik, ráterjed a nyak mögötti “V” részre is. A korona felett frufru van.
A sörény génből adódóan (ami az aljszőrzet meghosszabbodására hat), a combon is szőrnadrág van. Ez a felnőtt állatok némelyikénél eltűnik, másoknál nem. A standard szerint csak a sörény kívánatos, de ez még változhat a véglegesítésig. (nálam a legtöbb nyúlnál két éves korig megvan, majd eltűnik a nadrág)
Itt kell szóbahozni a sörényt okozó gén öröklődését: egyszerű, domináns-recesszív öröklésmenetet mutat, amiből az következik, hogy amelyik nyúl hordozza, az fenotípusosan mutatja is a sörényességet. De: a gén duplázódva (tehát ha mindkét szülőtől örökli a nyúl), a nem kiállítható, hosszú szőrű változatot eredményezi (már ahol kiállítható egyáltalán). Ebből következik, hogy jobb simaszőrű változattal keresztezve tenyészteni, így “egygénes”, tenyészthető oroszlánfejű, és nem hordozó (normálszőrű) törpe kosorrúakat kapunk. A duplagénes változatnak előnye is van: ha normálszőrű párt teszünk hozzá, 100% oroszlánfejű utódokat kapunk. Így jó típusú duplagénes nyulakat tenyésztésben lehet tartani. (Hátrányuk, hogy szőrük, mint az angóráké, nehezebben karbantartható, gyakran kell kefélni, hogy csomómentes legyen. Persze sokakat éppen ez az extra megjelenés vonz, ami igen mutatós).

Rex kosorrú

Szintén egy igen új, még kialakulóban lévő változat. Az állófülű törpe rex már régebben létezik. A rex egy megrövidült szőrtípus megnevezése: a fedőszőr és az aljszőr hossza megegyezik. Ez a tulajdonság okozza, hogy a nyúl szőrzete igen finom tapintású, bársonyos lesz.
A fajta küllemében a törpe- vagy mini kosorrú standardja az irányadó, a szőrzete pedig rex szőrzet. Első pillantásra furcsa lehet, mert a nyúl kissé “kopasz” benyomást kelt, és emiatt lábai túl vékonynak, füle túl nagynak, hosszúnak hat. Pedig arányaiban ugyanolyan, mint a többi kosorrú, csak épp nincs rajta hosszabb szőr, ami takarja a testformákat.
Itthon még nincs, elterjedésének gátja még, hogy a kitenyésztő németeknél sem gyakori, valamint hogy még nem kiforrott a fajta: a rexszőrzet rögzítése miatt kissé háttérbe szorult a küllem, sok még a rossz fültartású, nagyobb testű nyúl. Még sok-sok munka kell, hogy valódi törpe vagy mini kosorrú küllemű rexeket láthassunk.

Kasmír kosorrú

 

Szállítóbox (cat carrier)

Mini kasmír kosorrú

Szállítóbox (cat carrier)

 

Genetikailag rókaszőrzetű lógófülű. A “rókásság” régóta ismert a nyúlfajtákban: a rókanyulakat kifejezetten szőrzetük miatt tenyésztették ki. 5-6 cm hosszú fedőszőr meghosszabbodással járó mutáció. (Ellentétben pl. az oroszlánfejűséget okozó génnel, ahol az aljszőrzet is hosszabb lesz). Ebből eredően felnőttkorban nincs annyi gond a szőrzettel, könnyebben “karbantartható”. A szőrzet csak a testen hosszú, a fejen nem.

Kasmír oroszlánfejű kosorrú

Szállítóbox (cat carrier)
 

Kasmír oroszlánfejű kosorrú

A nyúl külleme megegyezik a törpe- vagy a mini kosorrú küllemével, ugyanazok a leírások vonatkoznak rá. Szőrzete ápolást kíván, mivel keveredik benne az aljszőrzet hosszát okozó oroszlánfejű gén, és a kasmírok hosszú fedőszőrzete.

Keverhető más szőrtípussal is, az oroszlánfejű kasmír kosorrú, illetve a szatén kasmír a gyakoribbak. Rexszel is keverik az eredmény egy érdekes, göndörkés szőrzetű nyúl, nekem kissé furcsa… Oroszlánfejű kasmír esetén oda kell figyelni, hogy ne keverjük a duplagénes oroszlánfejűvel (teddy változat): azoknak gyapjas, bolyhosabb bundájuk van, és fülük is gyakran szőrözött. Nem szerencsés kevergetni a különféle hosszabb szőrváltozatokat, mert épp jellegzetességeiket veszítik el a keverék kicsik.

 

Teddy, ill. peking teddy kosorrú

 

 

Szállítóbox (cat carrier)
Teddy törpenyúl 

Szállítóbox (cat carrier)
Duplagénes oroszlánfejű “teddy” törpe kosorrú 

Két, itthon már nem is kevéssé ismert szőrváltozat.  A leírások szerint amerikai eredetűek, Európában a német hobbitenyészetekben van sok belőlük. Hosszú szőrzetűek, a fejen és a füleken is hosszú a szőr (ellentétben a kasmír kosorrúval). Sokan “leangórázzák”, pedig nem az, mert a szőre nem nő folyamatosan. A teddyé 5-10 cm hosszú, a peking teddyé 4-6 cm.
Alapvetően a törpe- illetve a mini kosorrú standardja az irányadó küllemüknél. Színekben úgy látom, nem tartják magukat annyira a szabályokhoz, de mivel ezek a fajták nem elismertek hivatalosan, egyelőre mindenki olyan színben tenyészti őket, ahogy szeretné…

Egy új megfigyelés arra enged következtetni, hogy a Teddy az oroszlánfejű duplagénes változat genetikailag. Ha így van, akkor nem új változat, csak tisztán tenyésztik ezt a nagyon szőrös verziót. (Lásd feljebb az oroszlánfejűekről írottakat).

Szőrzete sok ápolást kíván, de a jól “karbantartott” teddy nyúl nagyon látványos!

 

A törpeséget okozó gén (Dw)

 

A nyulak törpésítésének két útja van: egyrészt válogatással érhetjük el, hogy egyre kisebb méretűek legyenek (így tenyészették ki a kistestű nyulakat, illetve néhány törpe fajtát), másrészt kihasználhatjuk a szabályos törpenövést okozó gén hatását. Utóbbi több állatfajban és az embernél is fellelhető génmutáció: bizonyos hormonok gátlását illetve csökkent termelődését okozza, ezáltal az egyed nem nő meg rendes méretűre. Vitalitáscsökkentő hatású génmódosulás, amely akár végzetes kimenetelű változásokat is létrehozhat az egyedben. Ez most nagyon rémisztően hangzik, de aki tenyésztésbe kezd, tisztában kell lennie ezzel a tulajdonsággal.

Öröklődése egyszerű domináns-recesszív: domináns a törpeség (ahogy jelölni szokták: Dw), és recesszív a normál testméret (dw). Elsőre furán hangzik, hogy a mutáció a domináns, de ez sokszor előfordul a genetikai mutációknál… “Igazi” , nagyon apró törpenyulat akkor kapnánk, ha homozigóta törpenövésű lenne állatunk. DE: van egy csavar az öröklődésben. Mivel, ahogy írtam, ez a gén a hormonrendszerre hat, így ha nagyon lecsökken bizonyos létfontosságú hormonok termelődése, illetve teljesen gátolt, az bizony letális (halálos) elváltozást hoz létre. Ez a helyzet a nyulaknál is. A homozigóta törpe (DwDw) sajnos születés után pár nappal elpusztul, mert nem termelődik elég hormon az életben maradásához. Nagyon ritkán élik túl az első hetet: Nano példája szinte egyedi és még a tenyésztő sem biztos benne, hogy ez a gén okozza a pici méretét. Ezeket az egyedeket “peanut”-nak (“mogyi”) nevezi a külföldi szakirodalom, így én is ennél a közkeletű elnevezésnél maradok. A peanut-ok ha véletlenül meg is maradnak, sajnos általában csak pár hónapig élnek, és sterilek.

Amit mi “törpe nyúl”-ként ismerünk, az bizony a heterozigóta variáns (Dwdw). ők a “valódi törpék” (true dwrafs). Itt a törpeség gén csak csökkent hatással tud érvényesülni: az állat kisebb lesz, mint normál esetben, bizonyos csontjai megrövidülnek (végtagok, farok csontok, csigolyacsontok…), a fej nagyobb lesz a testhez mérten, illetve bizonyos belső szervek arányaikban nagyobbak, mint a normál egyedeknél. Vagyis létrejön a tipikus törpenyúl kinézet: apró, “kerek” test, nagy fej, rövid lábak, fülek…

Végül: mindig születnek olyan egyedek is, amelyek nem hordozzák a törpeség génjét (dwdw). ők normál méretűek lesznek De még így is kicsik! Nem lesz óriás vagy középtestű egyik sem!), de nem is tudják továbbvinni a fajta jellegzetességeit. Az elnevezésük, “false dwarfs”, vagyis “hamis törpék”, nem teljesen jó, mert valami negatívumot sugároz, holott ezek az egyedek a genetika szempontjából a jobbak. Ők nem kiállíthatók, mert kinőnek a standardsúlyból, de kedvencnek tökéletesek.

Ebben a táblázatban látható, mekkora az esély arra, hogy valamelyik génvariáció létrejöjjön, ha két valódi törpét (Dwdw) párosítunk:

Gének Dw Dw
Dw DwDw (“Peanut”) Dwdw (“True dwarf”)
Dw Dwdw (“True dwarf”) dwdw (“False dwarf”)

Forrás: Vétek Tímea: Törpenyulak teljesítményének vizsgálata, szakdolgozat

Látható, hogy a legnagyobb esélye (50%) a valódi törpék létrejöttének van, de mindig van esély, és a nagy számok törvénye alapján mindig is születnek,  normál testméretű kölykök is.
Mit is jelent ez a tenyésztőnek? Egyrészt, hogy aki törpeség gént hordozó fajtát tenyészt, annak fel kell készülnie arra, hogy újszülöttjei közül bizonyos egyedeket el fog veszíteni, másrészt, hogy mindig lehet, lesz olyan egyed az alomban, ami a standardnak nem felel meg, mert “kinő” belőle.
És mit jelent ez a tulajdonos szempontjából? Azt, hogyha kiállítási vagy tenyésztési szándéka van, azt mindig közölje a tenyésztővel, aki így olyan kölyköt tud adni, ami méretében megfelelő lesz. Természetesen, ha társállatnak, kedvencnek veszi a nyuszit, akkor teljesen mindegy, hogy hordozza-e a törpeség gént, vagy sem…

Fajták szerint (különböző szőrváltozatokra tekintet nélkül)

hordozó:

– a holland törpe (más néven színes törpe)
– a mini kosorrú
– a törpe rex (nem minden vonal!)

Nem hordozó:

– törpe kosorrú

– oroszlánfejű törpenyúl (van vonal, ami hordozó!)

 

 

Néhány kép:

Szállítóbox (cat carrier)
Valódi törpe ( “true dwarf”), Holland (színes) törpe 

Szállítóbox (cat carrier)
Nem hordozó nyúl ( “false dwarf”), Holland törpe 

Szállítóbox (cat carrier)
Mini kosorrú kölyök génhordozó 

Szállítóbox (cat carrier)
Mini kosorrú, nem hordozó kölyök 

Mivel a nyúltenyésztés nem szigorú törvények közé szorított tevékenység (szerencsére, hiszen így jöhetett létre viszonylag rövid idő alatt a nagyszámú fajtaváltozat), a kísérletezésre mindig is van/volt lehetőség, így aki valamely fajtával foglalkozni szeretne, jó, ha már kezdetben van elképzelése, mit is szeretne és ahhoz választana fajtát, típust. Ha ezt a tevékenységet szigorú korlátok közé szorítanák, nagyon hamar stagnálni, majd romlani kezdene a fajták népszerűsége, fejlődési lehetősége… Mivel mindig létrejöhet olyan variáció, ami ugyan nem elfogadott, de nagyon tetszetős, és hamar kialakul a rajongótábora.

Mi az, amit még fontos tudnunk: valódi törpe fajtáknál a nem hordozó egyedeket a kiállításokon nem díjazzák. Nagyobbak, mint a megengedett, füleik hosszabbak, testük sem olyan “kerek”. Sokszor hangzik el kevésbé tájékozott “tenyésztők” szájából, hogy ezek az egyedek biztosan keverékek. Pedig nem. Csak épp nincsenek tisztában azzal, hogy miért is van egy “tiszta” valódi törpe alomban nem igazán jól sikerült kölyök is… Aki tenyésztőként azt mondja, hogy nála sosem született ilyen egyed, az vagy nem ismeri fel a különbséget, vagy nem mond igazat… A nem hordozó egyedek gazdái pedig elmondhatják: az ő kedvencük – genetikai értelemben – előnyben van törpe társához képest. És hogy ugyanolyan jó társállat válik belőle, az nem kérdés!

 

Nyúlkiállítás

 

Sokan először kiállításokon látnak nyuszikat. Aki szeret állatos rendezvényre járni, annak jó szórakozás egy olyan esemény, ahol sok kisállatot láthat „egy rakáson”. A néző számára igazából ez a lényege a kiállításnak. Viszont aki nevez, azt valószínűleg más szempontok is vezérlik…

Lássuk akkor milyen kiállítások léteznek itthon manapság. Általában két fő típusuk van: ahol bírók ítélik meg az állat minőségét és olyanok, amelyeket bemutató jelleggel tartanak, bíró nincs.

Első esetben a fajtatiszta, a standardnak (fajtaleírásnak) megfelelő nyulakat nevezik általában. Itt szigorúan ragaszkodnak a standard leíráshoz és az ahhoz leghasonlóbb nyuszi győz (általában). Ahhoz, hogy ilyen rendezvényre nevezzünk, ismerni kell fajtánk leírását és nem árt, ha van annyi kritikai érzékünk, hogy meg tudjuk ítélni nyulunk alkalmas-e a bemutatásra. Hacsak nem az a célunk, hogy csak úgy „ott legyünk”, minden nyerési esély nélkül… Valamint nyulunknak rendelkeznie kell egyedi jelöléssel (tetoválás, lábgyűrű…), illetve országonként változóan származási lappal, egyéb származást igazoló okmánnyal.

 

Szállítóbox (cat carrier)
 

Bírálat

 

Európa kiállítás, fiatal osztály. Eredmény 95,5 pont.

A másik kiállítási forma, amit helyesebb lenne talán inkább bemutatónak nevezni, a bíró nélküli. Itt a hangsúly nem a standard elvárásain nyugszik, hanem elég, ha a nyuszi akár csak a gazdájának tetszik. Általában semmilyen bírálat nincs, vagy a közönség dönti el, „ki” a legszebb. Az ilyen rendezvények szabályait a szervezők döntik el, általában jellemző a – nem vérre menő – versengés és mindenki örül, akár helyezett, akár csak díjazott… Itt elfogadható, ha  nyuszi nagyobb, mint az előírás, esetleg pont „rossz” helyen van egy fehér folt rajta, netán nem elfogadott szőrzetű vagy színű…

Mindenki maga döntheti el, milyen típusú kiállításra nevezi  a nyusziját. Akinek  komoly ambíciója van e téren, az már jó, ha beszerzés előtt információkat szerez a kedvenc fajtájáról, annak az adott országban elfogadott standardjáról (amely nagyon eltérő lehet!), illetve hogy az adott fajtát egyáltalán elismerik-e.

Mit néznek egy nyúlon a kiállításon?

Bírálatos kiállítás esetén a súlyát, küllemét, a standardhoz való hasonlóságát. Nézik a nemét (tényleg a nevezésnek megfelelő), fogát, heréje (bakok esetén) meglétét. Ezek után a küllemét pontozzák (részletesen, a fejétől a szőrzetéig), majd a legmagasabb pontszámot kapó nyúl lesz a fajtájában a győztes. Ahol nagyon komoly kiállítási hagyományok vannak, ott adott fajta esetében van külön fiatal (hat hónapos kor alatt) és felnőtt (hat hónapos kor fölött) osztály. A nemeket külön bírálják, majd a négy osztály összevetéséből választják a fajtagyőztest… A fajtagyőztesekből pedig a kiállítás végén a Best In Show állatot (a legszebbek legszebbjét).

Ha nem bíró dönt, akkor is fajtánként vannak csoportosítva a nyuszik és szavazni lehet rájuk, melyik tetszik a legjobban. Itt is születik győztes (általában nem nemenként), és kiválasztják a Best In Show nyulat már. Ebben az esetben nem az a döntő, hogy mennyire standardhű az állat, bár a legtöbb esetben a nézők véleménye megegyezik azzal, amit „hivatalos” bírálaton kapna a nyúl… Persze, ez nem véletlen: a fajtákat anno úgy tenyésztették ki, hogy megtetszett az a küllem sok embernek, így elszaporították… Tehát ott is a ”közönségszavazat” volt a nyerő, úgyhogy nem szabad alábecsülni ezeknek a bemutatóknak a jelentőségét!

 

Szállítóbox (cat carrier)
 

Közönségszavazat győztese

Bárhogy is legyen, akár győz a nyulunk valaha, akár soha, azt tartsuk szem előtt: ez csak szórakozás, hobbi, amit csak „játékból” érdemes csinálni, véresen komolyan venni tilos! Mindenképp a mi nyuszink a legszebb, akárki, akármit mondjon is!- ez legyen a jelszó!

 

 

A nyulak szőrváltozatai

 

Aki egy kicsit körbenézett már egy nyúl kiállításon, illetve böngészett a neten, az tapasztalhatta, milyen sokféle szőrváltozat létezik a nyúlfajták között. Különösen igaz ez a törpenyulakra, ahol nincs annyi megkötés, mint nagyobb testű fajtársaik között a szőrzetet illetően.

Járjuk hát körbe kicsit, milyen szőrtípusok léteznek, és azoknak mi a fő jellemzőjük.

Normál szőrzet: a legtöbb fajtára ez a szőrzet jellemző. Sima lefutású, egyenes szálú, kb. 3- 3,5 cm hosszú, finom tapintású szőrzet. Dús aljszőrrel, ami rövidebb, mint a fedőszőrök.

.

Szállítóbox (cat carrier)
Rex szőrzet: erősen megrövidült, és az egész testen egyenlő hosszúságú. Finom, bársonyos tapintású. Jellemzője még, hogy a nyuszinak bajusza, egyéb hosszabb szőrszálai nincsenek.

Szállítóbox (cat carrier)
Szállítóbox (cat carrier)

Oroszlánfejű szőrzet: normál esetben a fejen és a nyak körül meghosszabodott a szőr, amúgy a testen sima, normál szőrzet található.  A sörény különböző típusú lehet, a rövidebb, de dús típuson keresztül a ritkább, hosszabbig. Sokszor előfordul “nadrág” a combokon, illetve fiatalabb korban bolyhos szőrzet a testen.

Szállítóbox (cat carrier)
Szállítóbox (cat carrier)

Az ororszlánfejűség génjét nagytestű nyulakba is bevitték már. A fajta neve: szakállas nyúl

Ha a nyuszi “duplagénes” oroszlánfejű, akkor a testén is hosszabb a szőrzet, a sörény mindig dús, fülein is hosszabb szőrök találhatóak. Mivel az aljszőrzet is hosszabb, mint a megszokott, csomósodásra hajlamos, sokat kell kefélni, hogy rendben legyen. Ezt a változatot nevezik “teddy”-nek, ill. “peking teddy”-nek is.

Kasmír szőrzet: a testen hosszabb a szőrzet a normálnál, a fej, fülek normál szőrzetűek. A fedőszőr hosszabbodik meg, így nem bolyhos, elálló hanem szép lefutású, “aláomló” a szőrzet a testen.

Szállítóbox (cat carrier)

Róka szőrzet, rókásság: pont, mint a kasmír szőrzet, de állófülű nyuszikon ez az elnevezés a hivatalos. A kasmír elnevezést a lógófülűeknél használjuk.

Szállítóbox (cat carrier)

Angóra szőrzet: jellemzője, hogy a nyúl dús hosszú bundát növeszt, ami állandóan nő. Ha nem nyírják, nagyon hosszú és dús bunda alakul ki, amit karbantartani igazi művészet. Erre a szőrtípusra jellemző egyedül a folytonos növekedés. A szőrzetükért tartott angórákat rendszeresen nyírják (így lesz az angóra gyapjú), a kiállításra szántakat viszont naponta fésülik, ápolják. Szőrzetük csak így marad gubancmentes.

Szállítóbox (cat carrier)

Szatén szőrzet: a szőr hosszúsága normális, de a szerkezete megváltozott. Sokkal simább lefutású, vékonyabb a szőrszál, emiatt az összhatás ha a nyúlra nézünk, csillogó. Selymes, kellemes tapintású ez a típus.

Szállítóbox (cat carrier)

Ezek a típusok léteznek önmagukban, tisztán, de keverten is. A legtöbb változat érdekes, de van néhány kimondottan rossz hatású verzió is. Nekem például a kasmír rex, vagy oroszlánfejű rex változatok nem igazán tetszenek. De másnak biztosan, mert különben nem foglalkoznának velük.